månadsarkiv: september 2024

Borrdjup ca 1075 m

Borrningen fortsätter att gå bra och i torsdags passerades 1 km djup. Aktuellt djup är 1075 m och det är fortfarande kalksten tillhörande Santon som dominerar i borrkärnorna. Inom de kommande dagarna bör vi borra ned i den underliggande Arnager-kalkstenen, som är en förkislad kalksten. Förra veckan utfördes även injekteringstester i Granviksledet för att bedöma dess täthet. Under de senaste veckorna har vi även haft många trevliga studiebesök på borrplatsen.

Borrkärna från Granviksledet.

Borrdjup 770 m

Aktuellt borrdjup är 770 m och kärnåtervinningen är fortfarande nästan 100%. Under slutet av förra veckan genomborrades Lundaledet tillhörande Campan, väldigt fina borrkärnor erhölls genom sandstenslagren. Nu är det kalksten tillhörande Santon som dominerar i borrkärnorna.

Borrkärnor från Lundaledet, Campan.
Campan sandsten

Riksriggen i Smygehamn

Riksriggen befinner sig nu i Smygehamn i Skåne för att kärnborra ett forskningsborrhål. Borrningarna är en del i regeringsuppdraget som SGU har fått för att utreda förutsättningarna för lagring av CO2 i svensk berggrund, se https://www.sgu.se/om-sgu/verksamhet/regeringsuppdrag/aktuella-regeringsuppdrag/  Det som är intressant att undersöka är olika sandstenslager, samt ovanliggande takbergarter. Det mest intressanta sandstenslagret är Arnagergrönsanden som vi bedömer att påträffa vid ca 1200 m djup.

Kärnborrningen utförs med storlek H (borrhålsdiameter 96,0 mm/kärndiameter 61,1 mm) och kommer att avslutas mellan 1400–1500 m djup. Borrhålen kommer sedan att loggas och hydrauliska tester med vatten kommer att utföras under och efter avslutad borrning.

Kärnborrningen startade förra torsdagen (29/8). Avsnittet ner till 100 m är förborrat med en hammarborrigg och den delen är infodrad med foderrör, vilket är gjutet fast hela vägen från botten till markytan. En säkerhetsåtgärd för att skydda de grunda färskvattenakvifererna. Den första delen av kärnborrningen var komplicerad, eftersom berggrunden bestod av lös skrivkrita med inslag av flintknölar. Därefter så har borrningen fortsatt genom lerig kalksten med nästan 100% kärnåtervinning och aktuellt djup är ca 340 m.

Mer information om koldioxidlagring kan man hitta på CCS – Koldioxidlagring (sgu.se)

Mjuk skrivkrita med inslag av flinta
Lerig kalksten